Andrelele folsite, pot afecta în mod simţitor calitatea tricotului obţinut.
Tipuri de andrele
Andrelele se prezintă în trei stiluri de bază, astfel întâlnim:
Andrelele cot fi confecţionate din metal, lemn, bambus, plastic sau cazeină (o proteină opţinută din lapte). Fiecare material oferă anumite avantaje, în funcţie de firul de tricotat întrebuinţat sau în funcţie de preferinţele persoanei care le foloseşte.
Andrelele metalice pot fi realizate din aluminiu (uneori sunt nichelate), sau din alama nichelată. Andrelele metalice sunt netede şi conferă viteză când se lucrează cu fire obişnuite, însă utilizarea lor are un real dezavantaj când se lucrează cu fire alunecoase. De asemenea, andrelele metalice pot fi zgomotoase si pot să dea o senzatie de rece.
Andrelele din lemn si bambus au în primul rând avantajul de a fi deosebit de silenţioase şi confera totodată acea senzaţie de căldură (un avantaj pentru cei ce suferă de artrită). Pe de altă parte ochiurile de tricot nu lunecă de pe suprafeţa lor, astfel aceste andrele se recomandă pentru începători. Pe suprafaţa acestor andrele, după o mai lungă perioadă de utilizare, pot să apară pete mai inchise la culoare, care pot fi indepărtate cu un smirghel fin. Andrelele mai subţiri se pot rupe sub o presiune mai puternică.
Andrelele de plactic şi cele din caseină, ca şi caracteristică se incadrează undeva între cele două tipuri de andrele menţionate mai sus. În general ele conferă o rapiditate mărită în procesul de tricotat şi de asemenea sunt mai reci decât lemnul şi bambusul, dar sunt şi mai silenţioase şi mai calde decât andrelele de metal. Andrelele din această categorie se pot rupe, dar conferă şi o flexibilitate marită faţă de tipurile menţionate anterior. De subliniat ar fi faptul că andrelele confecţionate din cazeina au un gust rău.
Sfaturi!
Dacă mai vreţi să variaţi puţin tiparele pe care le aveţi, poteţi trece să tricotaţi în dungi. Pentru a obţine o variaţie deosebit de estetică a dungilor, atât pe rânduri cât şi pe ochiuri (coloane), se poate utilize Sirul lui Fibonacci. Iată o porţiune a şirului lui Fibonacci: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21,34, 55, 89 ...
Cum se obţine?, simplu: Se adună două numere consecutive, apoi se adună ultimele două numere din şir, etc.
Utilizând acest şir sau oricare secvenţă a sa, ţinând cont de unitatea etalon dorită de noi, putem trece să facem diferite dungi în tricot, fără să ne mai facem probleme privind aspectul final al tricotului.
De exemlu, tricotaţi un centimetru cu fir maroniu-roşcat, 3 cm cu fir maro, 8 cm cu fir bej, etc., sau tricotaţi în secvenţă de 3,5,8,13 rânduri, a 4 culori diferite, în ordine.
Când doriţi să înlocuiţi firele de tricotat recomandate de un tipar sau doriţi să combinaţi 2 fire diferite şi căutaţi să aveţi aceeaşi consistenţă a firului, cea mai bună ustensilă întrebuinţaţă pentru aceasta este liniarul. Astfel, infăşuraţi un fir pe distanţă de 1 cm, astfel încât firul să fie adiacent, fără să-l răsuciţi sau petreceţi. Numărul de infăşurături de-a lungul unui centimetru reprezintă unitatea pentru ghidarea în alegerea unui alt fir similar.