joi, martie 17

Retenţia de apă (medical & naturist)

Retenţia de apă este una dintre problemele grave cu care se confruntă mai mult de 20% dintre femeile secolului XXI.
Ca manifestare întâlnim două tipuri de manifestări a localizării retenţiei de apă:
  • edemul generalizat (inflamaţia apare în intreg organismul) şi
  • edemul localizat (inflamaţia apare numai în anumite zone ale corpului).
Frecvent, chiar şi în cazul adulţilor sanatoşi, apar fluctuaţii de greutate cauzate de reţinerea apei în organism. În mod normal, un om sănătos reţine aproximativ un litru de lichid, care înconjoară celulele şi poartă denumirea de lichid extracelular; în cazul pacienţilor care suferă de obezitate sau supraponderabilitate, organismul reţine peste 2 l de lichid.
La menopauză, aproximativ 90% dintre femei cresc în greutate din cauza dereglărilor hormonale, cu toate că cel mai cunoscut simptom este bufeul de căldură. Creşterea în greutate la menopauză este cauzată de nivelul scăzut de progesteron, şi nu are nici o legătură cu grăsimea din organism.
Retenţia de apă nu este sănătoasă, deoarece creşte riscul de apariţie pentru osteoporoză, dar şi pentru alte boli.
Între hipertensiunea arterială şi retenţia de apă există o strânsă legătură. Valoarea ridicată a tensiunii arteriale poate fi cauzată de o cantitate prea mare de lichid în vasele sanguine, sau de prezenţa apei în vasele de sânge îngustate. Tensiunea arterială măsoară presiunea pe care sângele o exercită asupra pereţilor vaselor de sânge; dacă aceasta se menţine ridicată, poartă denumirea de hipertensiune arterială.
Un număr ridicat de persoane folosesc diuretice pentru a trata retenţia de apă. Naturale sau sintetice, diureticele cresc cantitatea de urina eliminată. Acestea sunt prescrise de medicii specialişti, mai ales pentru bolnavii cu hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă şi afecţiuni hepatice. Diureticele elimină atât o parte de apă cât şi sarea din organism, favorizând dereglarile hormonale. În plus, utilizarea indelungată de diuretice poate duce la deshidratare care provocă leziuni renale şi dereglări ale nivelului de electroliţi (de exemplu: sodiu şi potasiu) - vitali pentru inimaă, rinichi si ficat. În cazul în care dezechilibrul electroliţilor se menţine, acest lucru poate declanşa insuficienţa cardiacă şi chiar moartea subită.
Majoritatea oamenilor folosesc diureticele pentru pierderea în greutate; însă, acestea constituie o soluţie temporară care poate avea efecte secundare grave asupra organismului.

Din punct de vedere sintetic, cauzele majore ale retenţiei de apă pot fi următoarele:
  1. echilibrul glandular
  2. funcţionarea rinichilor, care, în caz de complicaţii, ar putea conduce eventual la comă sau chiar moarte.
  3. consumul ridicat de sare, deficite nutritţionale, arsuri (termice si solare).
  4. efect secundar al unor medicamente.
  5. Sarcină şi anticoncepţionalele sunt cele mai frecvente cauze.
  6. Totodată, această condiţie se poate manifesta ca simptom al unei afecţiuni hepatice, insuficienţă cardiacă, artrită, reacţii alergice, afecţiuni ale tiroidei (hipotiroidism), boli cronice pulmonare, limfedem malign sau boli de rinichi
Simptome
  • Inflamaţii, mai ales la nivelul picioarelor şi gleznelor;
  • Piele întinsă, strălucitoare;
  • Semne care rămân câteva secunde la nivelul pielii în urma apăsării cu degetul;
  • Articulaţii umflate, rigide ăi dureroase;
  • Dureri de cap;
  • Abdomen umflat sau mărit în volum;
  • Dificultăţi de respiraţie;
  • Scaderea flexibilităţii articulaţiilor (glezne, încheieturi, degete);
  • Creştere bruscă în greutate.
  • Dificultăţile de respiraţie, durerile în piept, inrosirea sau senzaţia de căldură în zona umflată sunt simptome rare dar grave care necesită îngrijire medicală de urgenţă.

Tratament
Tratamentul presupune corectarea şi controlul cauzelor care stau la baza retenţiei de apă în organism. Medicul poate recomanda administrarea unei cantităţi reduse de diuretice pentru a preveni sau pentru a ameliora edemele. În cazurile severe, în care vasele sanguine sunt blocate sau deteriorate poate fi necesară intervenţia chirurgicală.

Vă prezent câteva sfaturi pentru prevenirea şi tratarea retenţiei de apă în organism:
  • Adoptaţi un regim alimentar sănătos şi echilibrat şi reduceţi aportul de sare.
  • Ridicaţi consumul de apă şi hidrataţi-vă în mod corespunzător;
  • Practicaţi exerciţii fizice în mod regulat, mergeţi cât mai mult pe jos - pentru a ajuta la desfăşurarea optimă a circulaţiei sanguine;
  • Limitaţi consumul de băuturi care conduc la deshidratare, cum ar fi cafeaua, ceaiurile diuretice, alcoolul;
  • Creşterea aportului de vitamina B, este benefică în eliminarea apei;
  • Dacă sunteţi supraponderali sau suferiţi de obezitate, încercaţi să luaţi măsurile necesare pentru a pierde în greutate, într-un mod sănătos şi natural.
Există şi multe remedii naturale pentru retenţia de apă:
  1. ceaiul de păpădie
  2. sucul de afine, neîndulcit
  3. suplimentele de vitamina B
  4. tinctura de ienupăr (Juniperus communis), probabil cel mai puternic stimulator al rinichilor, şi totodată, cel mai puternic depurativ din flora europeană.
Tinctura de ienupăr se obţine prin punerea la macerat a 100 g de boabe măcinate în jumătate de litru de alcool alimentar de 70 de grade. Amestecul de ienupăr cu alcool se ţine într-un vas închis ermetic, vreme de zece zile, dupa care se filtrează prin tifon, iar tinctura rezultată se păstrează într-o sticluţă închisă la culoare. Se administrează câte o linguriţă de tinctură, de patru ori pe zi, fiecare doză fiind diluată în jumătate de pahar de apă. După doar câteva zile de tratament, cearcănele şi mai ales pungile de sub ochi îşi vor reduce foarte mult dimensiunile, apa reţinută în ţesuturi, mai ales la nivelul membrelor, va fi prompt eliminată. Mai mult decât atât, veţi scădea în greutate 1-2 kg, doar pe seama eliminării surplusului de apă din organism. Se recomandă cure cu tinctura de ienupăr de 12 zile, urmate de minimum o săptamână de pauză. Dacă luaţi anticoncepţionale, dacă eliminaţi, de regulă, apa cu greu din organism sau sunteţi obligate la un trai sedentar, cura cu tinctură de ienupăr se recomandă să fie facută măcar o dată pe lună.

Surse:
http://tratamente--naturiste.blogspot.com/2008/06/cearcanele-si-retentia-apei-in-tesuturi.html
http://www.femei-moderne.ro/articol/sanatate/deshidratarea-si-retentia-apei,7215.html
http://www.dietetik.ro/retentia-de-apa/4008.html
http://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/efectele+consumului+de+alcool+asupra+organismului

Niciun comentariu: