Cum se face mozaicul artizanal

Erxista doua metode de baza in crearea de mosaic: metoda directa si metoda indirecta.

Utilizand metoda directa, piesele cu care urmaza sa se faca mozaicul, cunoscute sub numele de tesserae (Latina = parola), sunt fixate cu fata in sus pe un suport apoi se tencuieste.

Utilizand metoda indirecta, piesele sunt fixate temporar sunt fixate cu fata in jos, pe o suprafata ca se poate ulterior indeparta, apoi se tencuieste. Metoda indirecta se foloseste in cazul in care se doreste obtinerea unei suprafete finale deosebit de fine.

Alegerea tesserae

Tesserae sunt diferitele bucati de material, care trebuie aranjate pentru a forma un mosaic.

Placile de ceramica tesarae, traditionale:.

§         Sticla vitral: cunoscuta si sub denumirea de sticla venetiana, care nu este un material poros, rezistent al patare si nu ingheata. Tesaraela sunt de obicei patrate cu latura de 1-2 cm. Aceste piese sunt disponibile larga varietate de culori.

§         Lamele aurii si argintii: disponibile in general ca patrate cu latura de 2 cm. Acestea sunt realizate intercaland foita de aur, argint, cupru sau aur din aliaj între un strat de top clar (uneori colorate) şi o culoare de bază (în general, un mod transparent galben, verde sau albastru). Prezinta suprafete plate sau ondulate.

§         Sparturi manuale: dreptunghiuri neregulate de sticlă opacă. În general, au o marime de aproximativ 2 cm, cu o suprafaţă neregulate, şi foarte reflectorizante.

Bucati de ceramica

§         Nesmaltuite: Sunt pucati uniforme de patrate cu latura de 2 cm, fixate pe o placa textile sau de hartie

§         Smaltuite: faianta si gresie, vesela, ceramica, tacamuri si altele. Ele sunt o sursă bogată de culoare, model, si textura.

Piatra naturala: include toate pietrele de la pietrele ce se gasesc pe plaja, sau in albia raurilor, granit, ardezie, pna la cele mai modernizate dale de piatra ce se pot regasi prin locuinte. Pietrele acestea cuprind o gama larga de culori, texturi si suprafete. De asemenea, aici includem si pietrele semipretioase, precum: turcoazul, lapis lazulitul, alabastrul, cuarţul şi agata.

China si potrlanul: sunt o optima sursa de interes, tipare si culori.

Perlele si sideful: Sideful este partea interioara, lucioasa a scoicii. De obicei se folosesc scoicile si cochiliile de melci, pentru a include mici spirale in mozaic. Scoicile acopera o paleta larga de culori, lustru si dimensiuni.

Sticla: Include oglinzi, sicla colorata, sticla de mare, bucati de sticla, marmura si bijuterii din sticla presata.

Orice altceva: Oase, metale, nasturi ... orice poate deveni un tezaur in mozaicul dumneavoastra.