vineri, noiembrie 5

O minunata zi de toamnă


Dragii mei,

Nici măcar o zi nu are voie să treacă, fără ca noi să vedem frumuseţea desăvârşită a naturii.
Eu, cu sincer regret constat că am uitat să mă mai bucur de frumuseţea a tot ceea ce mă înconjoară. 
Dar, mi-a lipsit!... clar mi-a lipsit. O spun cu atât de multă convingere, pentru că azi, după mult timp, chiar ani de zile, mi-am luat aparatul de fotografiat în mână, cu aceeaşi pasiune cu care îl şi cumpărasem acum mulţi ani... şi de dimineaţă am pornit de acasă, cu un entuziasm copilăresc.
Astfel, în seara acestei minunate zile de toamna, vă invit să vedeţi farmecul toamnei prin ochii mei... 





A venit şi seara...








joi, noiembrie 4

Scăderea sau descresterea tricotului (Sc.)

Scăderea tricotului se foloseşte pentru modelarea decolteului la pulovere, modelarea elaborată a dantelelor şi multe altele. Unele scăderi au o înclinare certă sau nu, la stânga sau la dreapta.

 

1. Tricotarea împreună a doua ochiuri  (T2O)

Această metodă prevede să se treacă andreaua dreaptă prin două ochiuri în acelaşi timp, rezultând doar un singur ochi, care se trece pe andreaua dreaptă. Această scădere se apleacă spre dreapta când privim tricotul din fată.

Dacă scăderea se lucrează pe dos, aceasta se apleacă spre stânga dacă îl privim din faţă şi se realizează astfel:

2. Se sare un ochi (S1O)
Este o alta metoda de reducere cu un ochi.
Se trece un ochi netricotat pe următoarea andrea; apoi următorul ochi se tricotează normal, apoi ochiul netricotat se trece peste cel tricotat şi se scoate de pe ac.

Creşterea tricotului (Cr.)


1. Fir petrecut (FP)

Firul petrecut este menit să creeze de fapt o mică găurică în tricot şi este foarte simplu de făcut. În multe tipare, firul petrecut este utilizat pentru creşterea rândului, sau e pur şi simplu aplicat pentru a crea un model de dantela.
Modalitate de realizare: firul se aduce în partea inversă decât locul firesc în care stătea şi se trece peste andrea, astfel ca firul să ajungă în aceeaşi parte a tricotului, de unde l-am luat.
2. Se tricotează un ochi pe faţă şi unul pe dos în acelaşi ochi

Aceasta este o altă metodă de creştere a tricotului, avantajul acestei metode este că nu lasă gaură, în schimb lasă un fir proeminent ce s-ar putea aseamăna cu o cusătură. Se întâlneşte în deosebi la tricotatul şosetelor, astfel această creştere a tricotului se poate folosi şi în scop decorativ. Această metodă este cea mai uşoară metodă de creştere şi cea mai frecvent utilizată de cei ce obişnuiesc să tricoteze.
Pentru a face această operaţiune, prima dată se face ochiul din faţă şi fără să luăm ochiul iniţial de pe andreaua stângă, se face şi ochiul din spate. Abia acum se retrage ochiul iniţial de pe andreaua stângă.


3. Se creaza un ochi


Această creştere a tricotului se face într-un mod foarte simplu, ridicând un ochi din firul orizontal de legătură dintre ochiuri. Această metodă determină o creştere pe stânga, ceea ce arată că partea componentă din faţă a înclinat creşterea tricotului spre stânga, cât timp cealaltă metodă înclină creşterea spre dreapta. Aceasta se mai numeşte şi creştere în pereche.
Realizarea creşterii pe stânga:
Pasul 1: Introduceţi andreaua stângă din faţa tricotului, pe sub firul de legătură.


 Pasul 2: Cu andreaua dreaptă, luaţi firul din spatele tricotului.
Pasul 3:  Cu andreaua dreaptă, treceţi firul prin ochiul improvizat şi menţineţi-l pe andreaua dreaptă.
Realizarea creşterii pe dreapta:
Pasul 1: Inseraţi andreaua stângă din spatele tricotului  spre faţă, pe sub firul de legătură dintre ochiurile tricotului.
Pasul 2: Andreaua dreaptă se trece din faţă spre spate,  prin ochiul improvizat.
 Pasul 3: Cu andreaua dreaptă, treceţi firul prin ochiul improvizat şi menţineţi-l pe andreaua dreaptă.



Cum alegem andrelele?

Andrelele folsite, pot afecta în mod simţitor calitatea tricotului obţinut.
Tipuri de andrele
 Andrelele se prezintă în trei stiluri de bază, astfel întâlnim:
§         Andrele drepte
§         Andrele circulare
§         Andrelele cu vârf dublu

Andrelele drepte se găsesc de obicei la lungimea de 25-35 cm, însă întrebuinţarea lor este destul de limitată, deoarece nu permit realizarea unor tricoturi mai late sau circulare.

Andrelele circulare sunt disponibile într-o varietate de lungimi, de la 27 cm, până la 120 cm şi sunt frecvent întrebuinţate pentru tricotatul circular sau pentru realizarea unor tricoturi mai late. Pe de alta parte, andrelele circulare permit persoanei care le întrebuinţează, să odihnească greutatea tricotului în zona sa flexibilă, evitând astfel tensiunea care s-ar crea în încheietura mâinii, a braţelor şi a muschilor umerilor. Andrelele circulare foarte lungi sunt deosebit de utile pentru tricotarea paturilor.

Andrelele cu varf dublu sunt disponibile in seturi de 4 sau de 5 ace şi prezintă lungimi de 10-35 cm. Aceste andrele sunt întrebuinţate pentru tricotatul circular, cum ar fi: manuşile sau şosetele.
Acordaţi o atenţie sporită alegerii dimensiunii andrelelor folosite!


Materialul din care sunt confecţionate andrelele

Andrelele cot fi confecţionate din metal, lemn, bambus, plastic sau cazeină (o proteină opţinută din lapte). Fiecare material oferă anumite avantaje, în funcţie de firul de tricotat întrebuinţat sau în funcţie de preferinţele persoanei care le foloseşte.
Andrelele metalice pot fi realizate din aluminiu (uneori sunt nichelate), sau din alama nichelată. Andrelele metalice sunt netede şi conferă viteză când se lucrează cu fire obişnuite, însă utilizarea lor are un real dezavantaj când se lucrează cu fire alunecoase. De asemenea, andrelele metalice pot fi zgomotoase si pot să dea o senzatie de rece.
Andrelele din lemn si bambus au în primul rând avantajul de a fi deosebit de silenţioase şi confera totodată acea senzaţie de căldură (un avantaj pentru cei ce suferă de artrită). Pe de altă parte ochiurile de tricot nu lunecă de pe suprafeţa lor, astfel aceste andrele se recomandă pentru începători. Pe suprafaţa acestor andrele, după o mai lungă perioadă de utilizare, pot să apară pete mai inchise la culoare, care pot fi indepărtate cu un smirghel fin. Andrelele mai subţiri se pot rupe sub o presiune mai puternică.
Andrelele de plactic şi cele din caseină, ca şi caracteristică se incadrează undeva între cele două tipuri de andrele menţionate mai sus. În general ele conferă o rapiditate mărită în procesul de tricotat şi de asemenea sunt mai reci decât lemnul şi bambusul, dar sunt şi mai silenţioase şi mai calde decât andrelele de metal. Andrelele din această categorie se pot rupe, dar conferă şi o flexibilitate marită faţă de tipurile menţionate anterior. De subliniat ar fi faptul că andrelele confecţionate din cazeina au un gust rău.

Sfaturi!
Dacă mai vreţi să variaţi puţin tiparele pe care le aveţi, poteţi trece să tricotaţi în dungi. Pentru a obţine o variaţie deosebit de estetică a dungilor, atât pe rânduri cât şi pe ochiuri (coloane), se poate utilize Sirul lui Fibonacci.
Iată o porţiune a şirului lui Fibonacci: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21,34, 55, 89 ...
Cum se obţine?, simplu: Se adună două numere consecutive, apoi se adună ultimele două numere din şir, etc.
Utilizând acest şir sau oricare secvenţă a sa, ţinând cont de unitatea etalon dorită de noi, putem trece să facem diferite dungi în tricot, fără să ne mai facem probleme privind aspectul final al tricotului.
De exemlu, tricotaţi un centimetru cu fir maroniu-roşcat, 3 cm cu fir maro, 8 cm cu fir bej, etc., sau tricotaţi în secvenţă de 3,5,8,13 rânduri, a 4 culori diferite, în ordine.
Când doriţi să înlocuiţi firele de tricotat recomandate de un tipar sau doriţi să combinaţi 2 fire diferite şi căutaţi să aveţi aceeaşi consistenţă a firului, cea mai bună ustensilă întrebuinţaţă pentru aceasta este liniarul. Astfel, infăşuraţi un fir pe distanţă de 1 cm, astfel încât firul să fie adiacent, fără să-l răsuciţi sau petreceţi. Numărul de infăşurături de-a lungul unui centimetru reprezintă unitatea pentru ghidarea în alegerea unui alt fir similar.