duminică, martie 27

Spirulina

Folosite de mii de ani pentru beneficiile lor asupra sanatatii, algele reusesc sa ne uimeasca cu numeroasele lor efecte miraculoase asupra organismului. Dintre toate, spirulina, o alga verde-albastra, se remarca drept o sursa deosebit de bogata in vitamine, minerale si aminoacizi.

Daca exista un aliment ideal pentru om, acela ar fi spirulina - contine un echilibru aproape perfect de proteine, inclusiv opt aminoacizi esentiali, este foarte usor digerabila, asimilata rapid si ofera senzatia de satietate.

Numerosi specialisti sunt de parere ca aceasta alga verde-albastra de dimensiuni microscopice este o adevarata binecuvantare, fiind chiar propusa drept o solutie pentru combaterea malnutritiei si a foametei in unele zone ale lumii.

Spirulina poate fi folosita ca aliment, medicament si supliment alimentar. Are un continut scazut de colesterol, calorii, grasimi si sodiu. Contine cantitati semnificative de carbohidrati sub forma de glicogen, prezinta in total noua tipuri de vitamine importante si cel putin 14 minerale aflate in legaturile aminoacizilor, forma in care sunt cel mai usor asimilate de organism. Iata care sunt principalele vitamine continute de spirulina si efectele lor asupra organismului, potrivit:
1. Biotina este o enzima care transporta dioxidul de carbon in sange si actioneaza ca un agent de asimilare al unor vitamine din complexul B.
2. Spirulina are cel mai ridicat continut de vitamina B12 dintre toate alimentele. Vitamina B12, prezenta si in legume in cantitati mult mai mici si intr-o forma mai greu de asimilat, este indicata in prevenirea si tratarea degenerarii nervoase si in unele cazuri de anemie.
3. Acidul pantoteic este folosit de catre glandele adrenale impreuna cu vitamina C si colesterolul pentru a produce steroizi precum cortizolul, in situatiile de stres fizic si psihic.
4. Acidul folic prezinta un rol deosebit de important in formarea de noi celule rosii in sange
5. Folosite de mii de ani pentru beneficiile lor asupra sanatatii, algele reusesc sa ne uimeasca cu numeroasele lor efecte miraculoase asupra organismului. Dintre toate, spirulina, o alga verde-albastra, se remarca drept o sursa deosebit de bogata in vitamine, minerale si aminoacizi.
6. Inositolul pastreaza ficatul sanatos si un echilibru adecvat al colesterolului in sange.
7. Niacina este un angent ce contribuie la scaderea colesterolului. Este o substanta deosebit de importanta pentru sanatatea creierului.
8. Vitamina B2 sau riboflavina, asa cum mai este cunoscuta, previne aparitia problemelor de vedere si protejeaza pielea impotriva aparitiei eczemelor.
9. Vitamina B1, sau tiamina, mentine un nivel adecvat al glucozei in sange. O deficienta serioasa de tiamina poate fi fatala.
10. Vitamina E pastreaza sanatatea inimii si a vaselor sanguine si intarzie procesul de imbatranire.
11. Beta-carotenul este un foarte puternic atioxidant. Luptand impotriva radicalilor liberi, previne imbatranirea prematura si are un rol protector impotriva aparitiei cancerului. 100 grame de spirulina contin 140 miligrame de beta-caroten, de aproximativ 10 ori mai mult decat 100 g de morcovi.
12. Pe langa vitaminele deosebit de benefice pentru organismul uman, spirulina contine in jur 14 minerale, printre care: calciu, potasiu, zinc, magneziu, mangan, seleniu, fier, fosfor. Este o foarte buna sursa de fier (110 mg de fier la 100 g spirulina), fiind recomandata persoanelor care sufera de anemie feripriva.

Spirulina este un supliment deosebit de folositor celor care doresc sa scape de kilogramele in plus. Fiind atat de bogata in vitamine, minerale, amino-acizi si saraca in grasimi, spirulina ofera organismului nutrientii necesari intr-o cura de slabire. Pe de alta parte, aceasta minuscula alga prezinta marele avantaj de a oferi senzatia de satietate. Din aceasta cauza, suplimentele de spirulina se iau inaintea mesei.

Si persoanele care isi doresc sa se ingrase pot folosi spirulina. Pentru ca in unele cazuri absorbtia nutrientilor este impiedicata de forma in care acestia se gasesc in alimentele consumate, unele persoane pot prezenta deficiente care ingreuneaza cresterea in greutate. In astfel de cazuri, suplimentele se consuma dupa masa.

Niciun comentariu: