miercuri, noiembrie 3

Modele de tricotat de bază

Punctul jeteu (PJ): se lucrează alternând un rând pe faţă şi un rând pe dos (Fig.40). Se opţine acelaşi efect dacă fiecare rând se lucrează pe dos.

Punctul leneş (PL): se lucrează toate rândurile pe faţă,

Punctul elastic (PE): se tricotează fie un ochi pe faţă şi unul pe dos (Fig.41), fie două pe faţă şi două pe dos (Fig.42), până la sfârşitul rândului. Petru rândul următor se tricotează ochiurile aşa cum se prezintă (adică, ochiul pe faţă se lucrează pe faţă, iar ochiul pe dos se lucrează pe dos).


Bobul de orez (BO): se tricotează un rând alternând un ochi faţă şi un ochi pe dos. În rândul următor, ochiurile pe faţă se lucrează pe dos, iar cele pe dos se lucrează pe faţă.
Tricotatul circular: în primul rând trebuie să subliniez că pentru acest tip de tricotat există mai multe modalităţi de intrebuinţare a andrelelor. Astfel, întâlnim andrele cu vârf dublu şi sunt 5 bucăţi în set (la magazine se vând sub denumirea de andrele pentru şosete)Şi/sau andrepe circulare. Andrelele circulare le putem folosi pentru tricotatul circular doar daca circumferinta tricotului pemite acest lucru.
Pentru tricotatul circular se poate folosi oricare metodă de montare a ochiurilor. Se pot monta ochiurile doar pe un singur ac, de unde ulterior se transferă ochiurile pe celelate ace; sau se pot monta direct pe 3 sau 4 ace pentru tricotat circular. Al patrulea ac este folosit  pentru tricotatul în sine.
Se recomandă andrelele circulare doar când numărul ochiurilor depăşeşte ochiurile care ar putea să se tricoteze circular, comod cu 4 ace.

2 comentarii:

Anonim spunea...

vreau si eu sa fac un jerseu si am gasit un model aici pe net dar nu inteleg un rand care scrie in felul urmator:9 fata 1 jeteu 1 dos 1 fata 1 dos 1 jeteu ceea ce eu nu inteleg este cum se face jeteu ca nu am mai auzit de el pana acu va rog sa ma ajutati multumesc!

Anonim spunea...

Buna,
Acum am citit comentariul tau, nu stiu daca-ti va fi de folos, dar jeteul este un ochi pus, banuiesc ca randul urmator el se va scadea sau se va lucra cu un alt ochi.
Aneta