joi, noiembrie 4

Cum alegem andrelele?

Andrelele folsite, pot afecta în mod simţitor calitatea tricotului obţinut.
Tipuri de andrele
 Andrelele se prezintă în trei stiluri de bază, astfel întâlnim:
§         Andrele drepte
§         Andrele circulare
§         Andrelele cu vârf dublu

Andrelele drepte se găsesc de obicei la lungimea de 25-35 cm, însă întrebuinţarea lor este destul de limitată, deoarece nu permit realizarea unor tricoturi mai late sau circulare.

Andrelele circulare sunt disponibile într-o varietate de lungimi, de la 27 cm, până la 120 cm şi sunt frecvent întrebuinţate pentru tricotatul circular sau pentru realizarea unor tricoturi mai late. Pe de alta parte, andrelele circulare permit persoanei care le întrebuinţează, să odihnească greutatea tricotului în zona sa flexibilă, evitând astfel tensiunea care s-ar crea în încheietura mâinii, a braţelor şi a muschilor umerilor. Andrelele circulare foarte lungi sunt deosebit de utile pentru tricotarea paturilor.

Andrelele cu varf dublu sunt disponibile in seturi de 4 sau de 5 ace şi prezintă lungimi de 10-35 cm. Aceste andrele sunt întrebuinţate pentru tricotatul circular, cum ar fi: manuşile sau şosetele.
Acordaţi o atenţie sporită alegerii dimensiunii andrelelor folosite!


Materialul din care sunt confecţionate andrelele

Andrelele cot fi confecţionate din metal, lemn, bambus, plastic sau cazeină (o proteină opţinută din lapte). Fiecare material oferă anumite avantaje, în funcţie de firul de tricotat întrebuinţat sau în funcţie de preferinţele persoanei care le foloseşte.
Andrelele metalice pot fi realizate din aluminiu (uneori sunt nichelate), sau din alama nichelată. Andrelele metalice sunt netede şi conferă viteză când se lucrează cu fire obişnuite, însă utilizarea lor are un real dezavantaj când se lucrează cu fire alunecoase. De asemenea, andrelele metalice pot fi zgomotoase si pot să dea o senzatie de rece.
Andrelele din lemn si bambus au în primul rând avantajul de a fi deosebit de silenţioase şi confera totodată acea senzaţie de căldură (un avantaj pentru cei ce suferă de artrită). Pe de altă parte ochiurile de tricot nu lunecă de pe suprafeţa lor, astfel aceste andrele se recomandă pentru începători. Pe suprafaţa acestor andrele, după o mai lungă perioadă de utilizare, pot să apară pete mai inchise la culoare, care pot fi indepărtate cu un smirghel fin. Andrelele mai subţiri se pot rupe sub o presiune mai puternică.
Andrelele de plactic şi cele din caseină, ca şi caracteristică se incadrează undeva între cele două tipuri de andrele menţionate mai sus. În general ele conferă o rapiditate mărită în procesul de tricotat şi de asemenea sunt mai reci decât lemnul şi bambusul, dar sunt şi mai silenţioase şi mai calde decât andrelele de metal. Andrelele din această categorie se pot rupe, dar conferă şi o flexibilitate marită faţă de tipurile menţionate anterior. De subliniat ar fi faptul că andrelele confecţionate din cazeina au un gust rău.

Sfaturi!
Dacă mai vreţi să variaţi puţin tiparele pe care le aveţi, poteţi trece să tricotaţi în dungi. Pentru a obţine o variaţie deosebit de estetică a dungilor, atât pe rânduri cât şi pe ochiuri (coloane), se poate utilize Sirul lui Fibonacci.
Iată o porţiune a şirului lui Fibonacci: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21,34, 55, 89 ...
Cum se obţine?, simplu: Se adună două numere consecutive, apoi se adună ultimele două numere din şir, etc.
Utilizând acest şir sau oricare secvenţă a sa, ţinând cont de unitatea etalon dorită de noi, putem trece să facem diferite dungi în tricot, fără să ne mai facem probleme privind aspectul final al tricotului.
De exemlu, tricotaţi un centimetru cu fir maroniu-roşcat, 3 cm cu fir maro, 8 cm cu fir bej, etc., sau tricotaţi în secvenţă de 3,5,8,13 rânduri, a 4 culori diferite, în ordine.
Când doriţi să înlocuiţi firele de tricotat recomandate de un tipar sau doriţi să combinaţi 2 fire diferite şi căutaţi să aveţi aceeaşi consistenţă a firului, cea mai bună ustensilă întrebuinţaţă pentru aceasta este liniarul. Astfel, infăşuraţi un fir pe distanţă de 1 cm, astfel încât firul să fie adiacent, fără să-l răsuciţi sau petreceţi. Numărul de infăşurături de-a lungul unui centimetru reprezintă unitatea pentru ghidarea în alegerea unui alt fir similar.

Niciun comentariu: