miercuri, noiembrie 17

Cum se tricotează modelul cablu sau torsadă

Pentru a creea acea bine cunoscută formă de cablu în tricot (vezi figura alaturată), este nevoie să avem un ac torsadă (ce este şi cu ce îl puteţi înlocui, găsiţi în articolul “Cele necesare pentru tricotata” – punctul 8). Acul torsadă este de recomandat să aibă aceeaşi dimensiune ca şi andrelele cu care se lucrează tricotul, sau poate chiar mai mic decât acestea.
Tricotatul cablului diferă în funcţie de numărul de ochiuri torsadate sau de direcţia în care s-a realizat torsajul (dreapta sau stânga). În general, cablul se formează prin torsarea al unui numar egal de ochiuri.
De fapt ce provoacă acel efect de cablu pe tricot? - schimbarea ordinii de tricotat al ochiurilor; astfel dacă acum ar trebui sătricotăm 3 ochiuri, le-am lasă pe un suport de aşteptare (ac torsadă) şi am tricota urmatoarele 3 ochiuri, sau câte dorim şi apoi am trece să tricotăm ochiurile de pe acul torsadă. Are foarte mare importanţă şi prin ce parte (faţă sau spate) repunem ochiurile de pe acul torsadă pe andreaua de lucru de la mâna stângă.
În general modelul cablu, apare pe un fundal de punct leneş realizat pe dos, astfel încât ochiurile care participă la torsadă sunt tricotate pe faţă.
E foarte important să menţionez că nu toate camlajele regăsite în tricot se pot realiza doar prin permutarea ordinii unui număr egal de ochiuri. Acestea în mod cert pot varia şi chiar varierea lor poate duce la crearea unor efecte unice in tricot.
 În cele ce urmează vă voi prezenta ideea care stă la baza torsajului, astfel vă voi explica modelele de cablu, în funcţie de metoda de torsaj:

Cablu cu torsaj prin faţă aplicat la un total de 4 ochiuri (C4F)
Acesta va genera un cablu cu răsucitură spre stânga
Pasul 1: Se lucrează mai multe rânduri astfel:
Pe un fundal de punct leneş lucrat pe dos, 4 ochiuri se lucrează pe faţă, pe coloană (respectiva coloana tricotată pe faţă, are acelaşi număr de ochiuri pe dos şi de o parte şi de cealaltă).
Pe rândul pe ca se doreşte realizarea torsajului (de obicei după 3-4 rânduri de model tricotat simplu, vezi mai sus), când se ajunge în dreptul ochiurilor pe faţă, primele două ochiuri se trec pe acul torsadă şi se lasă în aşteptare înclinate spre persoana care tricotează (vezi figura 60).
Pasul 2: Se tricoteaza pe faţă următoarele 2 ochiuri, iar cele 2 ochiuri de pe acul torsadă se trec pe andreaua stângă, spre a fi tricotate (vezi figura 62)
Pasul 3: Se tricotează pe faţă cu mare grijă şi ochiurile care au fost transferate anterior pe andreaua de lucru (vezi figura 62)

Cablu cu torsaj prin spate, aplicat la un total de 4 ochiuri (C4D)
Acesta va genera un cablu cu răsucitură spre dreapta
Se procedează identic ca şi C4F, diferenţa constând doar în faptul că acul torsadă cu ochiurile se lasă în aşteptare, spre spatele tricotului (vezi figura 63)
Vă invit să citiţi cu atenţie articolul înainte de a lăsa un cometariu

Un comentariu:

Ruxandra spunea...

ii spune torsada in engleza cable romana torsada